گوشت همواره جز یکی از لذیذترین غذاها بوده است و شاید بتوان گفت که پیشینه خوردن گوشت، حتی به زمان انسانهای اولیه بر میگردد. در یکی از تقسیمات، گوشتها را به سه دسته گوشت قرمز، گوشت سفید و گوشتهای دریایی تقسیم می کنند. هدف اصلی ما در این مقاله پرداختن به تفاوت های گوشت قرمز و سفید است که در هرم غذایی در رده پنجم قرار دارد ودانستن برخی نکات در رابطه با گوشت ها و انواع آن، بالاخص برای افراد میانسال و سالمند بسیار ضروری بوده و شما با استفاده از این اطلاعات میتوانید زندگی سالمتر و بهتری را تجربه کنید و از بیماری و خطرات احتمالی افراد سالمند خانواده جلوگیری نمایید.
گوشتهای سفید
قبل از بررسی تفاوتهای گوشت قرمز و سفید بهتر است که با هر یک به نوعی آشنا شویم و فواید و معایب آنها را بررسی کنیم. در این صورت شما بهتر میتوانید به مقایسه گوشت قرمز با سفید بپردازید. گوشتهای سفید از گوشت حیواناتی مثل مرغ، بوقلمون، مرغابی و غاز بدست میآید و از بین این گوشتها، گوشت مرغ در میان مردم از محبوبیت بیشتری برخوردار است زیرا علاوه بر طعم لذیذ طبیق پذیری و چربی بسیار کمی دارد.
مزایای گوشت سفید
- چربی کم
- قیمت مناسب
- منبع غنی پروتئین و مواد مغذی
- کالری مناسب
- کاهش ذخیره استخوانی
- جلوگیری از پوکی استخوان و آرتریت
- آسانی در پخت و پز
موارد بالا جنبه بسیار کوچکی از مزایای گوشت سفید بود و شما در تفاوتهای گوشت قرمز و سفید به طور ملموستری با مزایا و معایب آن آشنا میشوید.
معایب گوشت سفید
- بالا بودن احتمال آلودگی با پالوژنهای باکتریایی.
- ممکن است که حاوی سالمونلا و ای کولی باشند که در نهایت منجر به گاستروانتریت ( عفونتهای باکتریایی دستگاه گوارش) شوند.
گوشتهای قرمز
گوشت قرمز در میان مردم طرفداران زیادی دارد که در مقایسه گوشت قرمز با سفید به محبوبیت این دو گوشت اشاره خواهیم کرد. به دلیل وجود میزان بالایی از میوگلوبین در گوشت قرمز، این گوشتها به رنگ قرمز درآمدهاند که میوگلوبینها در واقع رنگ گوشت را تیرهتر میکنند. در میان حیواناتی که دارای گوشت قرمز هستند میتوان به موارد رو به رو اشاره کرد: 1- گاو 2- گوساله 3- گوسفند 4- بز 5-شتر
مزایای گوشت قرمز
همانطور که در گوشت سفید و روند بالا برای مقایسه گوشت قرمز و سفید به مزایا و معایب هر یک از گوشتها پرداختیم، حال مزایای گوشت قرمز را نیز بیان میکنیم.
- محبوبیت بالا در جهان
- غنی از پروتئین و مواد مغذی
- حاوی آهن
- منبع مهمی از تمامی اسید آمینههای ضروری
- احتمال کم برای در معرض بیماری های عفونتی قرار گرفتن
معایب گوشت قرمز
- چربی بالا
- گران بودن
- اگر در دماهای بسیار بالا پخته شود احتمال ایجاد سموم سرطانزا در آن ایجاد میشود.
- مصرف زیاد این نوع گوشت خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.
گوشت سفید یا قرمز؟
پس از آشنایی با مزایا و معایب و ویژگیهای اصلی هر یک از گوشتها، نوبت به بررسی تفاوتهای گوشت قرمز و سفید میرسد. به طور کلی گوشتهای قرمز محبوبیت نسبتا بیشتری نسبت به گوشتهای سفید دارند اما به دلیل قیمت گران گوشتهای قرمز ممکن است مشتریان، خرید گوشتهای سفید را به گوشت قرمز ترجیح دهند. بدن به پروتئینها نیاز زیادی دارد و علاوه بر تفاوتهای گوشت قرمز و سفید، هر دو نوع گوشت به طور مشابه دارای پروتئین بالایی هستند. در یکی دیگر از تفاوتها میتوان به آهن بیشتر گوشت قرمز اشاره کرد و بدن ما انسانها نیاز بیشتری به آهن گوشت قرمز تا نوع دیگری از آهنها دارد. بهتر است در گوشتهای سفید پوست را که حاوی چربی بالایی است از آن جدا کنید اما به طور کلی در مقایسه گوشت قرمز با سفید، لزوم زیادی برای جدا کردن پوست برای گوشتهای قرمز وجود ندارد.
گوشت سفید کالری و چربی بسیار کمتری نسبت به گوشتهای قرمز دارد و برای سالمندانی که مبتلا به بیماریهای خاص هستند بسیار مناسب است. البته باید توجه داشت که به دلیل کمتر بودن چربی در گوشتهای سفید، میزان انرژی که این نوع گوشتها به شما وارد میکنند، کمتر از گوشتهای قرمز میباشد. به پرورش حیواناتی که حاوی گوشت قرمز هستند بیشتر توجه میشود و در نتیجه رژیم غذایی مناسبتری خواهند داشت و خوردن این نوع گوشت زیاد شما را در معرض بیماریهای عفونی قرار نمیدهد.
کلام آخر
مهمترین تفاوتهای گوشت قرمز و سفید در مقدار پروتئین، چربی، کلسترول، تری گلیسیرید و اسید اوریک است که در گوشتهای قرمز ویژگیها به مقدار و غلظت بیشتری یافت میشود و مصرف زیاد آن برای کسانی که مشکل قلبی و اضافه وزن دارند توصیه نمیشود. البته باید توجه داشت که مصرف گوشت و پروتئینی که در آن است برای بدن ضروری است و بهتر است که شما مصرف گوشت را در زندگی روزانه خود قرار دهید و اعتدال را در آن رعایت کنید.